Dövme söz konusu olduğunda herkesin farklı bir modeli olduğunu söyleyebiliriz. Sizi anlatan, tarzınız hakkında ipuçları veren dövme ya da dövmelerinizin bakımını yaparken özellikle ilk 1.5 – 2 aylık süreçte dikkatli olmanız tavsiye edilir.

Dövme Bakımı

Dövme bakımı, hem sağlık açısından hem de dövmenizin kalıcılığını ve bozulmasını engellemek için yapmanız gerekenlerin başında yer almaktadır.

Şurası unutulmamalıdır ki, dövme dünyası karmaşık bir alandır. Çoğu insanın anlamadığı şey, sanatın, sağlığın, vücut gücünün, tekniğin, gölgelemenin ve güzelliğin aynı seviyede olduğu bir alan olmasıdır. Prisma Tattoo olarak dövme sonrası bakımı önem vermenizi tavsiye ediyoruz. Bu yüzden sizler için dövmenize nasıl bakmanız gerektiğini detaylı bir şekilde ele aldık.

1- Dövmenize Dokunmadan Önce Daima Ellerinizi Yıkayın!

Dövme sanatçınızın dövme yapılan yer için kullandığı orijinal bandajı değiştirmeyin ve belirtilen gün ve saatte çıkarın. Dövmenize dokunmadan önce ellerinizin temiz olduğuna dikkat edin. Hassas bir cilde sahipseniz, dövme sanatçınız sizin için özel bir reçete uygulayabilir. Eğer cildinizin hassas olduğunu düşünüyorsanız dövme yapılmaya başlamadan önce durumunuzu paylaşmaktan çekinmeyin.

Sizde dövme yaptırmadan önce bizimle iletişime geçerseniz, öncesinde ve sonrasında her türlü bilgilendirmeye ulaşabilirsiniz.

Asıl dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, dövmenize ellerinin temiz olduğundan emin olsanız dahi başkalarının dokunmasına müsaade etmeyin. En azından ilk iki ay için…

2- Dövmenizi Yıkayabilirsiniz!

Dövmenizi anti bakteriyel sıvı kadranlı altın sabunla yıkayabilirsiniz. Steril temiz eller ve soğuk su ile bolca yıkayın. El bezi veya dövmenize zarar verecek başkaca bir şey kullanmayın. Dövmenizi GÜNDE YALNIZCA İKİ KEZ yıkayın daha fazla değil. Bu arada özellikle ilk 48 – 60 saatlik süreç içerisinde musluktan akan tazyikli sudan da uzak durabilirsiniz. Çünkü bu su da dövmenize zarar verebilir. Ilık – çok tazyikli olmayan su da dövmenizi yıkayabilirsiniz.

Dövmenizi temiz bir bez veya kağıt havluyla nazikçe kurulayın.

Bazı dövme sanatçıları dövmenin kendi kendine kurumaya bırakılmasının daha sağlıklı olacağını düşünmektedir. Bu durum tamamen dövmenin yaptırıldığı zamana ve iklime bağlı bir durumdur. Kış günü dövme yaptırdıysanız ve ortam aşırı soğuksa kendi kendine kurumaya bırakmak yarardan çok zarar verebilir. Genellikle bu durum dövme yapılırken dikkat edilmesi gerekenler konu başlığı altında detaylı bir şekilde dövme sanatçınız tarafından anlatılacaktır.

Dövmenizi yaptırdığınız ilk günlerde dövme üzerinde yıkanma sonrası hafif ağrı ve kızarmalar görülebilir. Biraz önce de altını çizdiğimiz üzere bu durum tamamen sizin cilt tipinize bağlı olarak ortaya çıkar ya da çıkabilir. Bir sorun olduğunu düşünüyorsanız dövme sanatçınız ile iletişim kurmaktan çekinmeyin.

3- Size Verilen Merhemi Kullanın!

İlk 3-5 gün için: İnce hafif katlar halinde günde 4 kez az miktarda merhem sürün. Yağlı veya kalın olmamalıdır. Özellikle dövme bakımı söz konusu olduğunda kullanılan merhemde aşırıya kaçmamak gerekir. Eğer merhem çok yoğun bir şekilde cilde uygulanırsa hava almasını geciktirecektir. İnce bir katman halinde sürebilirsiniz.

İlk 2 hafta dövmenizin üzerine temiz, yumuşak giysiler giyin. Özellikle tahriş edici, çizecek aksesuar – taş ya da kumlama yapılmış giysilerden uzak durun.

4- Dövmenizi Güneşten Koruyucu Giysiler Giyin!

Dövmenizi sergilemek için acele etmeyin! Eğer kurallara uyarsanız son derece canlı ve ilk yapıldığı haliyle uzun yılar boyunca dövmeniz sizinle birlikte olacaktır. Dövmenizi güneşten korumanız için güneş kremi veya koruyucu giysiler giyin.

6-14 gün aralığında dövmeniz soyulmaya başlayabilir bu normal bir durum. Asla soymayın, koparmayın veya çizmeyin. Enfeksiyon kapabilir veya rengi kaldırabilirsiniz.

Kaşınma ve benzeri durumlarda dövme yapılan bölgeyi kokusuz ve alkolsüz bir nemlendirici ile nazikçe ovalayabilirsiniz.

5- Dövmenizin Tamamen İyileşmesi 2 Ay Sürer!

Dövmenizin iyileşmesi genellikle 3-4 hafta sürmektedir. Tamamen güneşe hazır şekilde iyileşmesi ise 2 ay sürmektedir. Bu zaman aralığına kadar talimatlara uyun.

Dövme bakımı dövmenizin daha hızlı iyileşmesini destekler ve enfeksiyon olasılığını azaltır. Dövme yaptırmak tıbbi bir işlem olduğu için, dövme yapılan bölgeye bakım yapılmadığı takdirde enfeksiyon ve yara izi kalması olasıdır.

Dövme Bakımı Konusunda Özellikle Dikkat Etmeniz Gerekenler

Vücudunuzun her yerine dövme yaptırabilirsiniz. Yalnız bazı noktalar bu önerilere uyabilmek için sizi zorlayabilir. Örneğin sırtınıza dövme yaptırmanız durumunda oturup kalkarken onu çizmemek yatarken ise üstüne baskı uygulamamak gerekmektedir.  Ayak bileğinize yaptırdığınız ilk günlerde kalın ve tahriş edici pantolonlar gitmekten – halhal takmaktan ya da boğazlı ayakkabı giymekten uzak durmanız önemlidir.  Dövme sonrası dikkat edeceğiniz süre bir hayli azdır. Bu sebeple sabır gösterir ve dövmeniz ile ilgili gerekli bakım adımlarını harfiyen uygularsanız bunun sonunda çok güzel bir dövmeye sahip olacaksınız.

Özellikle dövme yaptırdıktan sonra, en sık yapılan hatalar varlığının unutularak günlük alışkanlıklara devam edilmesidir. Çünkü ilk zamanlarda vücudunuz dövmeye adapte olmaya çalıştığı için soyulma – renk atma gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu gibi sorunların yaşanmaması için dövme sanatçınızın önerilerine özellikle dikkat edin. Dövmenizi yaptırdığınız bölgeyi özel bölge ilan ederek ona dikkatli bir şekilde bakım yapmaya gayret gösterin.

Dövmenizi ovalamayın, çizmeyin, soymayın veya tahriş etmeyin!

Genellikle dövmenizi durup dururken ovalayıp – çizmezsiniz yalnızca varlığını unuttuğunuz durumlarda dövmenize zarar verebilirsiniz. Bu sebeple daha dikkatli olmak dövme bakımı söz konusu olduğunda ilk yapılacaklar arasında yer alır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Dövme yaptırmadan önce ve sonra nelere dikkat etmelisiniz. Neler yapmalı ve yapmamalısınız gibi aklınıza takılan tüm sorulara bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.

Dövme Yaptırdıktan Sonra Banyo Yapılır mı?

Dövme yaptıran kişilerin duş almasında hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır. Yalnız duş aldığını suyun da içme suyu olması son derece önemlidir. Özellikle arıtılmış deniz suyu, kuyu suyu gibi sular mikrop barındırabilir. Bir de sahillerde çoğunlukla çok temiz olmayan kaynaktan gelen sularda duşlarda kullanılır. Özellikle bu suların dövmeye zarar verenler arasında ilk sırada yer aldığını unutmayın. Dövmenizi su içinde tutmayın. Örneğin yüzme hem mikrop kapma riskinden hem de kuruma süresini uzattığı için yasaktır. Eğer elinizde – parmaklarınızda yada ayaklarınızda dövme varsa, aşırı su altında tutmakta ilk günlerde yasaktır. Özellikle sıcak su da dövme yasakları arasında yer alır! Sıcak su altında duş almak yada küvette yıkanmakta tavsiye edilmez. Yıkama ve ıslatma ile ilgili genel kuralları dövme sanatçınız size belirtecektir. Çoğunlukla ilk on beş gün kesinlikle ıslatılmaması ve ıslak tutulmaması tavsiye edilir. Diğer önerileri varsa zaten dövme sonrası bilgilendirme yapılacaktır.

Dövme Sonrası Güneşlenebilir miyim?

Daha önce altını çizmiş olmamıza rağmen çok önemli olduğu için bir kere daha hatırlatmak istiyoruz! Güneş ışınları doğrudan dövmenize gelirse kalıcılığı ve rengine zarar verebilir. Dövmenizi en az 3 hafta güneşe maruz bırakamazsınız, güneş kremi kullanmalısınız. Güneş kremi kullanmanız demek doğrudan güneş altında güneşlenmeniz anlamına gelmemeli. Güneşin zararlı etkilerinden mümkün olduğunda uzak durmaya gayret gösterin.

Dövme Sonrası Aksesuar Takılır mı?

Sürekli ya da aralıklarla dövmenize temas edecek her türlü aksesuarlardan uzak durun. Ayak için çorap tercihi de son derece önemlidir. Aşırı terleten tüm kıyafetler dövmeye zarar verebilir. Ev içinde mümkünse tamamen pamuklu kıyafetlerle temas etmesine özen gösterin. Doğada dövme ile en fazla dost olanlar arasında ilk sırada pamuk gelmektedir.

Dövme Yaptırdıktan Sonra Spor Yapabilir miyim?

Doğrudan dövme ile alakalı olmayan spor ya da hareketler yapılabilir. Yalnız futbol gibi bireyse efora ve rakip mücadelesine dayalı her zaman için risk teşkil eden spor aktivitelerinden uzak durmakta fayda var. Genellikle iki haftalık süre içerisinde yoğun kondisyon gerektiren spor faaliyetlerinden uzak durmanız tavsiye edilir. Aşırı terleme, yapışan kıyafetler ve kaybedilen su dövmeye olumsuz etki yapabilir.

Dövme Sonrası Hamam ve Sauna Kullanımı Nasıl Olmalı?

Dövme için aşırı klor teması son derece zararlıdır. Özellikle sıcak ile birlikte yoğun su ise hiç tavsiye edilmez. Dövme sanatçınız aksi bir durum belirtmediği müddetçe ilk on beş günlük süre boyunca kesinlikle saunaya gitmemelisiniz.

Dövmenin İyileştiği Nasıl Anlaşılır?

Dövmeniz iyileşmeye başlayınca kabuklanma oluşacaktır. Bu durum genellikle paniğe neden olsa da normaldir. Bu sebeple dövmenizin artık yavaş yavaş iyileşmeye başladığını düşünebilirsiniz.

Dövmem Çok Kaşınıyor Ne Yapmalıyım?

Dövme uygulaması tamamlandıktan bir süre sonra iyileşme evresine girilir. Bu evrede yavaş yavaş dövmenizin çevresi kaşınmaya başlayacaktır. Dövmenin büyüklüğüne ve detayına bağlı olarak kaşınma miktarı da artabilir. Özellikle tam olarak iyileşme başladığı dönem içerisinde çok fazla kaşınma olabilir. Bu evrede dövmenize zarar vermemek adına kaşımaktan uzak durmalısınız. Kaşınma dayanılmaz bir hale geldiyse dövme sanatçınızla iletişime geçerek kaşınma ile ilgili destek alabilirsiniz.

Dövme Kabuk Tuttu Ne Yapmalıyım?

Öncelikle panik yapmayın. Dövmenin yapısına ve yapıldığı yere bağlı olarak kabuk tutması gayet doğaldır. Öncelikle bu konu ile ilgili ilk olarak dövme sanatçınızla iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz. Ondan gelen önerilere göre bir yol izleyebilirsiniz. Kısaca dövmenin kabuk tutması hakkında şunları söyleyebiliriz: Bir dövme kabuk tuttuğunda sakin kalmalı ve önerilen dozda krem uygulamasına devam etmelisiniz. Çünkü kremde aşırıya kaçmakta dövmenin hava almasını engelleyebilir. Zaten bir süre boyunca krem uygulamasına devam ederseniz dövmenin kabuğunun kendiliğinden iyileştiğini görebilirsiniz.

Dövme Sonrası Hangi Kremi Kullanmalı?

Söz konusu olan dövme sonrası kullanılan krem olduğunda, dövme sanatçınız gerekli önerilerde bulunacaktır. Yalnız, ekstra olarak bir krem kullanmanızın da yersiz olacağını söyleyebiliriz. Yine de bilindik markaların onarıcı & bakım kremlerini alarak dövme üzerine ince bir tabaka halinde uygulamanız yerinde olacaktır. Bize göre dövme üzerine ekstra olarak krem sürmenin çok da mantıklı bir uygulama olmadığının da altını çizmek isteriz.